Schilderijen

Carolien over haar schilderijen

“Door middel van het schilderen kom ik dichter bij mezelf. Mijn technische vaardigheden zijn in contact met mijn creativiteit en mijn liefde voor het schilderen. Het is bijna noodzakelijk.

Mijn schilderijen zijn sterk autobiografisch. Ze vertellen mijn verhalen, gedachten, ideeën, emoties, dromen, gevoelens en belevingen en bevindingen. Het is als een dagboek.
Ik schilder hoofdzakelijk vrouwfiguren. Deze dames hebben inmiddels een heel ‘eigen’ portret gekregen. Dit is een combinatie van de stijl van Klimt, Modigliani en Pablo Picasso en een kleine gelijkenis van mezelf.

Alvorens ik ga schilderen op doek, maak ik met stift of pen een kleine schets op papier. De uitdrukking, houding of geste in de schets laat een subtiele moment opname zien waarin ik me op dat moment bevindt.
De opbouw van de schilderijen wisselt per keer. Soms start ik met de tekening, andere keren met de achtergrond of met de patronen in de kleding. De huid van de figuren wordt met een soort van ‘zachtheid van fluisterlijnen’ geschilderd, zoals een dichter het ooit mooi verwoordde. Deze huid wordt uit vele lagen opgebouwd met verschillende tinten als een soort van poederige laag.

Ik heb vaak meer ideeën in mijn hoofd dan tijd om ze uit te voeren in een schilderij. Ieder dag of week is anders dus ik heb nog voldoende inspiratie om door te schilderen.