Voorselectie behaald kunstwedstrijd Krabbé zoekt Picasso

Voorselectie behaald kunstwedstrijd Krabbé zoekt Picasso
27 februari 2017 Anneke

Vanuit ruim 3000 kunstwerken heeft de jury van Krabbé zoekt Picasso een schilderij van Carolien gekozen als één van de 25 kanshebbers! Het gaat om het schilderij ‘Voorjaarsmoeheid’.

Deze voorselectie wordt van 12 t/m 19 maart 2017 geëxposeerd in Vondel CS in Amsterdam. Hier beoordeelt de jury de werken op dinsdag 14 maart tijdens de finaleronde en kiest de jurywinnaar.

Aansluitend bij het Tv programma Krabbé zoekt Picasso heeft de AVROTROS een grote kunstwedstrijd georganiseerd waar iedereen aan mee kan doen. Je moest je laten inspireren door Pablo Picasso en een schilderij, beeldhouwwerk, foto, of tekening insturen. De hoofdprijs: jouw werk geëxposeerd in het Van Abbemuseum!

Over het schilderij Voorjaarsmoeheid

‘Voorjaarsmoeheid’ heeft Carolien in 2013 geschilderd. Carolien schildert vaak als uiting van de gebeurtenissen in haar leven, als een dagboek. Dit specifieke schilderij heeft geen diepzinnige achterliggende gedachte, behalve dat ze op dat moment gewoon heel, heel erg moe was. De fris gele achtergrond geeft het voorjaar weer. Geel staat voor vrolijkheid, vrijheid, naar buiten gericht en gemotiveerd zijn. Een contrast met de afbeelding en het gevoel van de vrouw. Haar hele houding weerspiegeld het gevoel van vermoeidheid die iedereen wel eens kan ervaren.

Invloeden van Picasso

Juist in dit schilderij kun je bepaalde invloeden van Picasso goed terug zien. De houding van de vrouw is geïnspireerd op verschillende werken uit de blauwe periode van Picasso. Haar eigen en herkenbare stijl van schilderen is in de loop der jaren ontwikkeld vanuit invloeden van de stijl van Klimt, Modigliani en ook Pablo Picasso. De vrouwen hebben daarbij een kleine gelijkenis van haarzelf.

De invloed van Picasso is verder terug te zien in de neus die in bijna al haar schilderijen in dezelfde richting geschilderd is. Ongeacht de pose van de vrouw. Picasso is in het begin van het kubisme begonnen met het combineren van verschillende gezichtspunten binnen een schilderij. De neus die Carolien vaker gebruikt in haar portretten is haar eigen neus, maar dan altijd iets uit proportie en vanuit een ander gezichtspunt afgebeeld.

Als laatste en misschien wel de belangrijkste overeenkomst tussen Carolien en het werk van Picasso is de reden waarom er geschilderd wordt. Picasso schilderde en tekende naar eigen zeggen zoals andere mensen hun autobiografie schrijven. ‘De schilderijen – voltooid of onvoltooid – zijn de bladzijden in mijn dagboek en daaraan ontlenen zij hun geldigheid.’ Bij Caroliens werk is dit precies zo. Haar schilderijen zijn sterk autobiografisch, de vrouwfiguren vertellen haar verhaal en verbeelden elke stap uit van haar hoogte- en dieptepunten. Soms als een spiegel en soms juist contrasterend. Ze laten op een subtiele manier ervaringen van ‘nu’ momenten zien. Ze zijn het beeldverhaal van haar innerlijke leven dat, net zoals voor ieder mens, vaak moeilijk te vertalen valt.

De inzending van Carolien kun je hier bekijken.

 

Reproductie van het schilderij ‘Voorjaarsmoeheid’